Nuttige tips
DROOGTEPERIODES

Toen er bij het kuisen een vlinder aan het water kwam drinken was dit als een herinnering om erop te wijzen hoe erg droogteperiodes zijn voor dieren. Ze hebben het zeer moeilijk om drinken te vinden: bijen, vlinders, vogels, egels... Er sterven er elk jaar veel te veel. Leg een kei of dergelijke in een schaal waar de insecten kunnen op landen zodat ze niet verdrinken. De wereld heeft hen nodig. Wij zijn hen ook iets verplicht!
Plaats voor egels een zwaardere schaal die ze niet omver kunnen werpen. Zet het water op een schaduwrijke plaats. Ververs het water regelmatig. Plaats ook een emmertje water voor de passanten: honden en zwerfpoezen. Hou uw eigen dieren zoveel mogelijk binnen.

wr_veiligheid_image001.jpg

BIJ VERLIES

Het eerste wat u moet doen als u een dier verliest is ons en de lokale politie verwittigen. Een dolende hond wordt sneller opgemerkt dan een verloren poes. Als u uw hond zoekt neem dan een leiband mee en roep zijn naam. Mensen die hem opmerkten kunnen u zeggen welke richting hij uitliep. Hang affiches met een foto in de winkels. Verwittig het asiel in uw regio. Oppassen in Antwerpen mag het niet op openbare plaatsen gehangen worden, u riskeert een gasboete. Krijgt u geen respons, adverteer in lokale bladen, krant enz.

Een verloren poes wordt minder snel opgemerkt dan een hond. Het is aan te raden flyers in een grote omgeving in de brievenbussen te steken.

Uit ondervinding weten we dat het uiterst belangrijk is om te vragen, om overal grondig ONDER, ACHTER EN IN TE KIJKENin: tuinen, tuinhuisjes, kelders, garages, bergplaatsen, verluchtingen, zolders (indien langs een dak of verdieping vertrokken) enz. Iemand die geen poezengedrag kent, denkt er namelijk niet aan om daar te kijken, ze openen een deur kijken vluchtig en sluiten ze weer. Het is juist op die plaatsen dat ze zich vaak verschuilen, bang weggedoken in een hoekje of ergens achter, onder, in of op zitten.

Een bange poes verbergt zich waar ze zich veilig voelt en houdt zich muisstil.

Hang affiches in een plastic mapje, in een grote omgeving.

Sommigen raden aan om een kattenbak buiten te zetten, de geur verdwijnt echter vrij snel. U kunt beter een doos buiten zetten met iets erin wat u gedragen hebt. Slaap bv op een doek/dekentje in uw bed, draag een t-shirt en leg het de volgende ochtend in de doos. 's Avonds kan u er iets inleggen dat u tijdens de dag droeg.

Bel aan bij de buren en vraag om te kijken in het tuinhuisje, onder struiken enz. Vraag of er soms een kelder, raam, of dergelijke heeft opengestaan. Vraag of ze in een verluchting kan terechtgekomen zijn. Doe navraag of er eventueel mensen met vakantie zijn, waar ze kan opgesloten zitten.
Typische plaatsen waar ze vaak vastzitten : kelders, woningen in aanbouw, of waar renovatiewerken bezig zijn, leegstaande huizen, garages, magazijnen. Het is niet omdat de poes de ene dag niet op een bepaalde plaats, bv. keldergat, zit dat ze er de volgende dagen niet terecht komt. Als ze zich kan verplaatsen zal ze dat doen.

Zoek zelf, vooral 's avonds als het rustig is, neem een zaklamp mee om in keldergaten, onder struiken en auto's te schijnen. Neem een geluid mee dat de kat associeert met eten vb met brokjes schudden, met een schaar knippen, het knisperen van de verpakking van snoepjes. Drenk het uiteinde van een koord in natvoer, zodat de geur er goed kan intrekken. Beweeg ze over en weer in keldergaten. Reken er niet op dat de poes miauwt, schijn met een zaklamp

Kijk omhoog in bomen!

Vraag aan uw postbode, de mensen van de vuilophaling, de persoon die de deur-aan-deur bladen verspreidt om mee een oogje in het zeil te houden

Vindt u de poes maar kunt u ze niet pakken, werk dan met een vangbak. We geven u graag telefonisch meer info hoe u er best mee werkt enz

Ga regelmatig zelf kijken in de asielen en blijf dat volhouden. Het gebeurt dat poezen gedurende maanden rondzwerven of bijgehouden worden en pas veel later in een asiel terechtkomen. Blijf dus ook onze site raadplegen.

Informeer bij de politie wie de verkeersslachtoffertjes in uw gemeente ophaalt. In groot Antwerpen gebeurt dit door een stadsdienst die ons de foto's en info doorgeeft.

PREVENTIEF

Ook als is uw hond gechipt, laat hem een halsband dragen met vast metalen plaatje waarin het telefoon- / gsm-nummer gegraveerd is.Zo kan men u rechtstreeks verwittigen en moet de hond niet eerst naar een asiel of de politie gebracht worden. Adreskokers en penningen worden verloren!
Ook poezen moeten wettelijk verplicht gechipt worden. Zie onze webspagina "chips"

Als u uw poes een halsbandje laat dragen zorg ervoor dat het elastisch is. Zoniet kunnen ze zich verhangen wanneer ze er ergens mee blijven hangen. Doe het niet te los om. Je mag er 1 vinger kunnen tussen steken. We vinden poezen die met hun poot door het bandje raken, waardoor het onder de oksel komt en ernstige verwondingen veroorzaakt. Metalen kokertjes draaien los bij het lopen, de onderste helft met het adres wordt verloren. Plastic kokertjes zijn degelijker.

Wen de poezen om vóór schemer binnen te komen, door ze te lokken met het geluid dat ze associëren met eten. Poezen die verloren lopen zijn vaak zij die 's nachts buitengaan. Er is dan veel te zien, muisjes, nachtvlinders, ze lopen te ver weg en vinden hun huis niet terug. Als ze op straat kunnen, worden ze verblind door de lampen van auto's.
Eventuele nachtelijke gevechten zorgen voor burenhinder.
Een kat heeft een ingebouwde wekker! Ze kennen snel wat er om welke tijd gebeurt, dus ook eten. Je kan ze dus heel makkelijk gewend maken aan een bepaald uur eten geven en de deur sluiten
Laat u de poes voor de eerste keer in de tuin blijf er dan bij, speel met een balletje, laat ze achter een koord lopen, zodat ze goed de geuren van haar domein kan opsnuiven. Jonge poesjes laat u best niet buiten, ze zijn te speels en hebben vaak nog niet het instict om hun thuis terug te vinden

Een oplossing is om de tuin af te sluiten, meer daarover op onze webpagina "veiligheid"
Indien u op een appartement woont kunt u een gesloten kinderhekje plaatsen zodat ze niet dadelijk kan buitenlopen als de deur geopend wordt.

VERVOER

Regelmatig krijgen we meldingen van poezen die verloren worden wanneer men er mee naar de dierenarts gaat. Een kat los in de wagen meenemen is om problemen vragen. Als ze schrikt bij het uitstappen kunt u ze niet vasthouden en loopt ze verloren in de vreemde omgeving. Erger nog als u een ongeval krijgt. Een kat moet steeds vervoerd worden in een degelijke transportkooi. De beste zijn de metalen draadkooien. Ze zijn helaas praktisch niet meer verkrijgbaar. Gebruik zeker GEEN rieten manden, ze kunnen mooi ogen maar zijn absoluut onveilig!
Vele plasticboxen hebben geen degelijke sluiting. Controleer ze, doe voor het deurtje een stuk triplex met een of twee snelbinders rond. Moet u er nog een kopen kies dan bij voorkeur een "bovenlader" met degelijke sluiting. Daar nog een snelbinder rond en u kan op weg. Of ideaal: een bench, de meeste zijn iets groter maar ze zijn tenminste veilig!

wr_veiligheid_image001.jpg

KANTELRAMEN

Dit zijn moordwapens voor katten! Denk hieraan wanneer u bouwt of ramen vernieuwt. Het aantal poezen dat ertussen raakte en zo de dood vond is ontelbaar !
Steek er eventueel een kussentje tussen. Bij de doe-het-zelf zaken en dierenspeciaalzaken verkoopt menspeciale hekjes die het doorlaten van de kat onmogelijk maakt.

wr_veiligheid_image001.jpg

VUURWERK / ONWEER / STORM!

Hou uw dieren binnen en laat ze best niet alleen. Gaat u buiten sluit de deur zodat ze u niet kunnen volgen. Ze raken in paniek het noorden kwijt en slaan op hol.
Een angstig dier kan onverwacht reageren. In paniek zien ze geen verkeer, het kan slecht aflopen. Bovendien bent u verantwoordelijk voor alle eventuele schade.
Neem uw hond nooit mee naar een vuurwerk. Laat hem vroeg uit aan de leiband die u stevig vasthoudt. Een gareeltje is steeds veliger, ze kunnen hun kop er niet uittrekken.
Zet een kattenbak zodat de katten kunnen binnen blijven.
Ramen, deuren, kattenluikjes sluiten, rolluiken neerlaten.
Konijnen in een afgesloten kooi in een garage of dergelijke zetten.
Weidedieren op stal zetten, er op letten dat de deur niet kan geopend worden. Een dier in paniek heeft enorme kracht!

Ga met uw hond / kat in een vertrouwde omgeving zitten, zet de tv of muziek hard. Laat het dier met rust. Het voelt zich onprettig en wil niet spelen. Aaien, knuffelen, sussend toespreken doet u beter niet, spreek er op normale toon tegen want troosten bevestigt de angst. Straf het zeker niet. Negeer de reactie van uw huisdier als het schrikt spreek gewoon verder. Laat de toegang open tot een ruimte waar ze zich kunnen verschuilen als ze erg bang zijn.

VAKANTIEPERIODE

Belangrijk voor uw vertrek

Controleer uw huis, inclusief zolder, kelder, tuinhuisje, verluchting. Jaarlijks raken poezen opgesloten in een woning waar de mensen met vakantie zijn. U bespaart dieren veel leed en onaangename verrassingen bij uw terugkeer. Geef een sleutel aan familie, vrienden of buren. Het kan op velerlei gebied nuttig zijn. Verwittig uw buren wie ze kunnen contacteren ingeval van nood. U vertrekt met vakantie en uw verloren dier is nog niet terecht: waarschuw ons en geef het telefoonnummer van een contactpersoon.

Uw dier mag mee op vakantie

Vergeet niet de nodige documenten mee te nemen: het Europees paspoort, met inentingsdata, chipnummer en voor sommige bestemmingen een gezondheidsbewijs.
Neem een duidelijke foto mee, mocht uw dier te plaatse verloren lopen kunt U onmiddellijk flyers laten maken. Laat het steeds een halsband dragen met uw gsm-nummer en vakantieadres. In sommige landen zullen ze het chipnummer misschien niet nakijken, niet weten dat het een Belgische registratie is. Of ze krijgen geen gehoor op uw huistelefoon.

Een oppas

De beste formule voor een poes is ze thuislaten en een oppas vragen die in uw huis slaapt. Een bewoonde woning zorgt meteen ook voor meer veiligheid.
Indien onmogelijk zoek dan iemand die ze dagelijks enkele uurtjes gezelschap kan houden. Laat de poes niet buiten, ook al is ze het gewend. Het is een jaarlijks weerkerend fenomeen: iemand gaat voeding geven, de katten voelen zich achtergelaten, gaan op zoek naar hun baasje en lopen verloren
Geef alle nodige informatie aan de persoon die voor uw dier zorgt. Het chipnummer, de voedingsgewoontes, gegevens van uw dierenarts, telefoonnummer van de dichtstbijzijnde dierenklinieken en van de weekendwachtdienst van dierenartsen.

Opvang

Een goed dierenpension is snel volgeboekt. Reserveer minstens een half jaar vooraf voor de drukke vakantieperiode. Ga zelf kijken naar de dierenverblijven en ter plaatse informatie inwinnen. Enkel u kunt vaststellen of het een geschikt verblijf is voor uw dier.

Een asiel is geen pension. Asielen zijn al overbelast tijdens de vakantieperiode, er is plaatsgebrek, ze kunnen de pensiongasten niet voldoende ruimte en aandacht geven.

VERHUIS

Een kat is zeer gevoelig voor allerlei veranderingen. Ze voelt perfect aan wanneer er iets op til is, dus ook een verhuis. Er is dan veel over en weer geloop, deuren staan open, poes zal zich onzeker voelen en trachten te ontsnappen. Grote oplettendheid is geboden. Zet ze vooraf in een kamer, hetzij in de oude of de nieuwe woning en doe de deur op slot tot alles terug rustig is, de verhuizers weg zijn en alle deuren gesloten blijven. Uiteraard moet poes minimum drie weken binnenblijven, tot ze alle geuren van haar nieuwe huis goed kent. Hebt u een tuin, ga er dan de eerste keren samen mee in de tuin. Speel met een balletje, koord zodat de poes alle geuren goed kan opsnuiven. Gooi een snoepje waar ze kan achter lopen om het te pakken. Roep ze regelmatig terug, ritsel met het zakje van snoepjes, schud met het droogvoer, of iets anders wat ze associeert met eten. Indien u de tuin kunt afsluiten met draad die naar binnen buigt of een ander systeem, is natuurlijk ideaal.

Naar boven