VEILIGHEID

Om te voorkomen dat uw hond ontsnapt houdt u hem aan de leiband en zorgt u ervoor dat uw tuin degelijk en hoog genoeg afgesloten is.
Hebt u een rasteromheining, die niet diep genoeg in de grond zit, zorg er dan voor dat uw hond er niet kan graven, dit kan bvb door er zware sierkeien tegen te leggen.
 Laat hem altijd een halsband of gareeltje dragen met een vast metalen plaatje op met uw telefoonnummer ingegraveerd. Kokertjes en penningen worden vaak verloren. Doe de halsband enkel s'nachts uit.
Laat uw hond nooit alleen achter aan de ingang van een winkel of supermarkt. Dit is al te makkelijk voor dieven.
Laat hem ook niet alleen in de wagen. Er worden wagens gestolen waar in een hond inzit, dieven zijn niet zo vriendelijk om hem er eerst uit te laten!

Voor  katten, die behendig zijn in springen en van het kleinste gaatje gebruik maken om op wandeling te gaan, is het iets moeilijker. Nochtans kunt u uw tuin afspannen zonder al te grote onkosten.  U kunt  haken aanbrengen die binnenwaarts geplooid zijn en er geplastificeerde  draad op aanbrengen.  Sommige acrobaten zijn zo behendig dat ze recht tegenop een muur gaan, met de afrastering meedraaien en er zo over klimmen. Dit kan verhinderd worden door de draad breder te nemen dan de haken. Is de lengte van het gedeelte van de haak dat naar binnen staat bv 50 cm,  dan neemt u draad van 100 cm. Mochten ze proberen erover te raken is dit onmogelijk omdat de laatste 50 cm los is en naar beneden buigt wanneer ze erin kruipen. U kunt ook werken met buizen. Hieronder enkele voorbeelden. Om terassen katveilig te maken zijn er netten in alle soorten, kleuren en maten. Er bestaan bevestigingen waarvoor er niet geboord moet worden.

wr_veiligheid_image003.jpg

wr_veiligheid_image003.jpg

wr_veiligheid_image001.jpg

 

 

wr_veiligheid_image003.jpg

wr_veiligheid_image003.jpg

Een "catrol" afrasteringssysteem wordt gemonteerd op de bestaande schutting, het werkt met een catrol en draaibalk. Dit is relatief duur, er wordt elektriciteit verbruikt, en ze worden algemeen als minder esthetisch beschouwd. Het Australische “Oscillotsysteem” dat eveneens bovenaan de muur of schutting geplaatst wordt, werkt ook met een draaiend profiel, is minder opvallend en fraaier. Info en afbeeldingen vindt u op internet

Rond bomen kunt u een “rok” aanbrengen.

wr_veiligheid_image001.jpg

Op die manier kan uw poes buiten en is ze toch veilig.  Dit is vooral belangrijk voor poezen die via de tuin de openbare weg kunnen bereiken.
Het voorkomt ook dat ze binnenlopen in andere woningen, of in een tuinhuis opgesloten raken. Die gebeurt  regelmatig en kan catastrofale gevolgen hebben bv als de eigenaar ervan met vakantie is.
Bovendien is niet iedereen ervan gediend dat er vreemde poezen in hun tuin komen.

Omdat een kat graag in de hoogte zit, en u bent of kent een “handige Harry”, kunt u een tuinpaal maken, zeg maar een  “weersbestendige krabpaal”.
Er moet een put gegraven worden waarin u  een stuk rioolbuis steekt dat u stevig vastzet door er beton omheen te gieten. De houten paal in de rioolbuis plaatsen om hem te beschermen tegen vocht, of met pvc-buizen werken. Voor de rust-klimplaatsen  neemt u betonplex waarop rubber gelijmd wordt. Afwerken met koord. Met een beetje creativiteit kunt u er best iets fijn van maken

Uiteraard wordt hij ver genoeg van de afrastering geplaatst anders zal hij snel fungeren als springplank!

wr_veiligheid_image002.jpg

RAMEN, TERASSEN, BALKONS

Zorg dat u in uw vensters degelijke vliegenramen plaatst. Niet zelden gebeurt het dat de kat de draad stuk krabt en zo ontsnapt. Metaaldraad is veel stabieler. U kunt aan de binnenzijde van het vliegenraam geplastificeerde draad aanbrengen die ze niet stuk krijgen(zoals voor gebuik in de tuin).

Dan zijn er de moordwapens voor katten nl kantelramen! Al menige kat heeft het leven gelaten doordat ze er tussen gekneld werden. U kunt er een kussentje tussen steken. Bij de doe-het-zelf zaken zijn er voor deze ramen speciale hekjes die het de kat onmogelijk maken er door te gaan

wr_veiligheid_image001.jpg

Voor een terras of balkon worden er in de dierenspeciaalzaak speciale netten verkocht die gemakkelijk aan te brengen zijn.

TRANSPORT

Regelmatig krijgen we meldingen van poezen die verloren worden wanneer men er mee naar de dierenarts gaat. Een kat los in de wagen meenemen is om problemen vragen. Als ze schrikt bij het uitstappen kunt u ze niet vasthouden en loopt ze verloren in de vreemde omgeving. Erger nog als u een ongeval krijgt. Een kat moet steeds vervoerd worden in een degelijke transportkooi. De beste zijn de metalen draadkooien, ze zijn helaas praktisch niet meer verkrijgbaar. Gebruik zeker GEEN rieten manden, ze kunnen mooi ogen maar zijn absoluut onveilig. Vele plasticboxen hebben geen degelijke sluiting. Controleer ze, doe voor het deurtje een stuk triplex met een of 2 snelbinders rond. Moet u er nog een kopen kies dan bij voorkeur een "bovenlader" met degelijke sluiting. Daar nog een snelbinder rond en u kan op weg..

wr_veiligheid_image001.jpg

VUURWERK

Het knallen begint steeds vroeger en zijn dieren het slachtoffer. Dit willen we niet meemaken en toch gebeurt het jaarlijks.
LAAT UW DIEREN OP 31 DECEMBER NIET MEER BUITEN OOK OP 1 JANUARI WORDT ER NOG GEKNALD!
Laat uw hond enkel uit aan de leiband die u stevig vasthoudt en hou de wandeling kort. Van één bommetje kunnen ze schrikken, zich losrukken en verongelukken.
Neem hem niet mee naar een plaats waar vuurwerk wordt afgeschoten.
Zorg ervoor dat er iemand thuis blijft.
Sluit deuren, ramen, gordijnen, rolluiken en het kattenluik.
Het licht aanlaten en radio of TV laten spelen maskeert het ergste lawaai en licht.
Straf uw huisdier nooit voor een angstige reactie, maar troost het ook niet te veel. Dit werkt als een bevestiging van de vrees, waardoor de angst kan toenemen. Probeer het dier af te leiden met een spelletje.
Geef het ook de gelegenheid om ergens rustig weg te kruipen.
Voor extreem angstige dieren vraagt u uw dierenarts naar de therapeutische mogelijkheden.
Weidedieren, zet u in een hok of op stal.
Een hok of volière kan eventueel afgedekt worden met een dik (brandvertragend) deken, om geluid en licht te dempen. Zorg wel voor een goede verluchting.
Controleer regelmatig of alles in orde is.
IN ANTWERPEN IS VUURWERK AFSCHIETEN OF HET BEZIT ERVAN, OOK VAN BOMMETJES, VERBODEN. ER STAAN ZWARE BOETES OP. Antwerpen verbiedt het afschieten van vuurwerk, ook het in bezit ervan zijn.
Beschik je over duidelijke foto's en filmpjes die kunnen bijdragen tot het identificeren van mogelijke verdachten? Dan kan je die uploaden via het beeldenportaal.https://beelden.politie.antwerpen.be/vuurwerk2022.
Betrapt met vuurwerk op zak? Dat kost je een pak geld!
Wie betrapt wordt met vuurwerk, zal nu ook de kosten van de verwerking moeten betalen. Zo riskeer je dus een GAS-boete en een retributiekost. De kosten bij het gebruik van (knal)vuurwerk kunnen dus hoog oplopen.
Wie door de politie betrapt wordt met vuurwerk op zak of op het gebruik ervan krijgt een GAS-boete. Maar er volgt ook nog een te betalen retributie. Dat bedrag dekt de kosten voor het onder meer veilig ophalen van het pyrotechnisch materiaal, het bewaren en de vernietiging ervan. Kosten:
Wanneer de politie (knal)vuurwerk in beslag neemt tot 1 kilogram, inclusief de verpakking, volgt er op een doordeweekse dag een rekening van 250 euro. Van 1 tot 5 kg loopt dat bedrag al op naar 450 euro. Neemt de politie meer in beslag, dan kost het diegene die betrapt werd 700 euro. In het weekend komt er sowieso nog 150 euro bij. Dus als je in het weekend betrapt wordt op het afsteken van een voetzoeker, dan krijg je een GAS-boete die tot 350 euro kan oplopen en daarbovenop nog een retributiekost van 400 euro.

Naar boven