Sterilisatie- castratie verplicht

Sterilisatie - castratie van alle nieuwgeboren katten en katten geboren na 2014 is wettelijk verplicht

Het hardnekkig FABELTJE dat het beter is voor een poes dat ze een nestje krijgt raakt de wereld niet uit. Het dateert waarschijnlijk uit tijden toen men nog niet wist wat wetenschappelijk onderzoek betekent.

Inmiddels is bewezen dat vroegsterilisatie geen enkel nadeel heeft.

Vanuit de adviesraad Antwerpen hebben we ook besprekingen gevoerd met de allochtone gemeenschap. Ze bevestigden dat vanuit religieus oogpunt er geen enkele reden bestaat dat sterilisatie / castratie niet zou mogen gebeuren.

Bescherm uw kat en die van anderen door sterilisatie

Leucose en kattenaids zijn virale ziekten die meer en meer voorkomen. Ze worden van de ene op de andere kat overgedragen door rechtstreeks contact: speeksel, bloed, sperma. Het is niet overdraagbaar op de mens.

Een poes of kater die niet gesteriliseerd of gecastreerd is loopt dus een zeer groot risico om besmet te worden: krab - en bijtwonden bij vechtpartijen (speeksel en bloed). Bij de paring bijt de kater de poes (speeksel), door de "weerhaakjes" op de penis ontstaan vaginale wondjes bij de poes: bloed, sperma. Tegen kattenaids bestaat geen vaccin!

Wacht niet tot het te laat is want voor deze dodelijke ziekten bestaan geen geneesmiddelen!

Andere voordelen van castratie - sterilisatie:

  • Een niet gecastreerde kater gaat op zwerftocht en raakt zijn thuis kwijt. Hij vergroot zijn territorium, vecht met rivalen waarbij hij, onafgezien van dodelijke ziekten, ernstige verwondingen en abcessen kan oplopen. Hij sproeit zijn sterk ruikende urine, wat kwaad bloed zet bij de mensen, die het dier verjagen of erger...
  • Voor een niet gesteriliseerde kattin is de krolsheid heus geen pretje.
  • De toestand van de overbevolkte asielen is dramatisch. Al jaren vragen, smeken we om poezen en katers steriel te laten maken, blijkbaar zonder veel resultaat. De asielen kunnen de overvloed van poezen niet aan. Gevolg: er moeten jaarlijks duizenden poezen ingeslapen worden.

    Sinds 2013 zijn de dierenasielen wettelijk verplicht katten te laten steriliseren / castreren vóór adoptie.
    Sinds 1 april 2018 moet elke kat, voor de leeftijd van 5 maanden oud, worden gecastreerd of gesteriliseerd. Dit moet vroeger gebeuren als de kat wordt weggeven of verhandeld wordt. De persoon die de kat weggeeft of verhandelt is daarvoor verantwoordelijk!

    We horen steeds opnieuw dezelfde verhalen:

    • “Sterilisatie – castratie is onnatuurlijk“
    • “Een nest kittens is leuk voor de kinderen“
    • “We hebben al voldoende kandidaten voor de kittens“

    De antwoorden hierop zijn nochtans eenvoudig en realistisch:

    • Is het natuurlijk dat er duizenden poezen moeten ingeslapen worden?
    • Vinden de kinderen het leuk als de schattige kittens na 12 weken weg moeten? Pedagogisch is het beter kinderen de realiteit te vertellen, ze eventueel mee te nemen naar een asiel.
    • Een poes is 64 dagen drachtig, kittens mogen weg na 12 weken. Na die 5 maanden haken de kandidaat-adoptanten meestal af. Ze hebben al een poes, ze vertrekken met vakantie enz.

    Leken zijn er zich misschien niet bewust van, of nemen het niet ter harte dat de mensen van de dierenbescherming onder enorme druk staan: gezonde dieren moeten laten inslapen, dieren ziek zien worden van stress door overbevolking, het weegt psychisch zwaar.

  • De kater kan al seksueel actief worden rond de 5-6 maanden. Sproeit hij eerder laat hem dan vroeger castreren, zoniet wordt het een gewoonte, die nog moeilijk kan afgeleerd worden.
  • De ingreep gebeurt onder narcose en neemt weinig tijd in beslag. De kater wordt niet dik en lui na castratie, hij ondervindt er totaal geen hinder van, blijft speels maar de lust tot zwerven en vechten verdwijnt.
  • Ook voor appartementspoezen is sterilisatie geen overbodige luxe. Een krolse poes probeert altijd te ontsnappen. Krolse poezen vertonen een opdringerig gedrag en miauwen onophoudelijk, hetgeen snel gaat irriteren. Sommigen gaan op ongewenste plaatsen urineren. Een poes kan tot drie maal per jaar een nestje kittens baren waarvoor u geen thuis vindt. De anticonceptiepil wordt vaak uitgebraakt, daarenboven is er op termijn een sterk verhoogde kans op baarmoederontsteking, suikerziekte en mammatumoren. De sterke urinegeur van de niet gecastreerde kater is niet te harden.
  • De poes kan al seksueel actief worden rond de 5 maanden. Krolsheid vormt geen obstakel voor sterilisatie. De ingreep gebeurt onder narcose en vergt slechts een zeer kleine incisie. De dag na de operatie zijn zowel de poes als de kater al gerecupereerd.
  • Tegenwoordig gebeurt de sterilisatie / castratie al vanaf de leeftijd van 3 maanden.
  • Katten die steriel zijn, worden bovendien veel aanhankelijker en huisgebonden.
Naar boven